Zuzulová po 4. mieste: \"Pódium o chlp!\" a potvrdila hon na glóbus

27.01.2008 Celý región

Veronika Zuzulová aj v nedeľu potvrdila svoju unikátnu pozíciu v špičke slalomárskeho Svetového pohára, keď v nemeckom Ofterscwhangu obsadila štvrté miesto so stratou 54 stotín na víťaznú Rakúšanku Marlies Schildovú.
Po prvom kole bola slovenská zjazdárka na druhom mieste a mala šancu vyrovnať najlepší výsledok kariéry z predchádzajúcich dvoch súťaží v Maribore a Špindlerovom Mlyne. Napriek výraznému oslabeniu chorobou v druhom kole zajazdila desiaty čas. Za treťou v cieli, Rakúšankou Nicole Hospovou, ktorá si upevnila vedenie v celkovom poradí SP, zaostala iba o tri stotiny.
Zuzulová si v priebežnej klasifikácii slalomu udržala tretiu pozíciu. V boji o malý bronzový glóbus získala 50 bodov, Fínka Tanja Poutiainenová o 5 menej a svojej prenasledovateľke tak so ziskom 361 bodov odskočila na 9 a majsterke sveta, Češke Šárke Záhrobskej na 69 bodov. Aj na čele disciplíny je Hospová, hoci sa k nej na dosah priblížila Schildová. Víťazka vlaňajšej slalomovej sezóny slávila napriek veľkej chybe v druhom kole 19. triumf v kariére, z toho 17. v slalome. Druhá skončila so stratou 42 stotín Švédka Therese Borssenová. \"V prvej jazde som išla naozaj dobre, získala som solídny náskok. Ale najmä Veronika Zuzulová už dlhšie jazdí druhé kolá výborne a tak som neponechala nič na náhodu. Dvakrát som zariskovala príliš, ale zvládla som to a o to viac ma víťazstvo teší, \" povedala pre TASR víťazka súťaže.
Práve Zuzulová v predchádzajúcich dvoch slalomoch obom rakúskym favoritkám riadne prikurovala. Ako jediná z užšej i širšej konkurencie SP absolvovala úspešne uplynulých 15 slalomov (z toho 14 posledných v prvej desiatke), takže v nedeľu to boli jej 29. a 30. spanilé jazdy v sérii. Z malého jubilea mala pochopiteľne veľkú radosť a pre TASR sa vyznala: \"To pódium mi naozaj ušlo o chlp, ale čo už... V každom prípade som rada aj za štvrté miesto a najmä ma teší, že som pred Tanjou Poutiainenovou. Zase jej trochu v bodovaní odskočím a to je super, lebo medzi prvé dve sa asi ťažko dostanem. Síce nemajú veľký náskok, ale sú stále tam. \" Veronika tak bez obalu potvrdila, že malý glóbus jej už jej jasným cieľom. Naozaj historickým, lebo v slovenskom zjazdovom lyžovaní sa to ešte nikomu nepodarilo, ani zatiaľ jedinej víťazke pretekov SP Jane Gantnerovej (Šoltýsovej).
Zuzulová sa v sobotu ráno zobudila s nádchou a trieštivou bolesťou hlavy. Jej otec a tréner Timotej Zuzula sa z choroby už vystrábil, naopak dcéra i mama, ktorá do Ofterschwangu cez víkend cestovala so zastávkou v Mníchove, to chytili v uplynulých hodinách. U Veroniky ide podľa všetkého o zápal prínosových dutín. Proti bolesti si v sobotu dala dva Panadoly a šnupala soľ, iných medikamentov predbežne niet, lebo antibiotiká by ju úplne dorazili. \"Ani dnes to nie je bohviečo, aj keď sa cítim lepšie. Ale mohlo by to byť veru ešte lepšie, \" smutne konštatovala Zuzulová a dodala, že najhoršie v takomto stave je pre ňu čakanie na 2. kolo. To prvé zvládla parádne, jej jazda v 1. kole bola dynamická a hoci vizuálne chýbala jej nasadzovaniu do oblúkov dravosť, na rytmickej trati uplatnila svoj zmysel pre cit a slalomársky um. \"Ono to možno len tak vyzeralo, že som nemala žiadne problémy, ale v každom prípade som bojovala. Akurát v spodnej časti som v jednej bránke skoro nechytila rytmus a tam som aj najviac stratila, \" popísala svoje pocity z prvej jazdy: \"Zase je to druhé miesto a to určite teší. Aj keď v druhom kole to bude ťažké. Uvidíme, ako vydrží trať a tie odstupy nie zase až také veľké, takže určite budem musieť bojovať. \" V druhej polovici súťaže slovenská zjazdárka ozaj bojovala, nielen s väčšími nástrahami, ale aj sama so sebou. V spodnej časti síce neurobila výraznú chybu, ale sily jej dochádzali. \"V druhom kole tá trať išla po inom profile, boli tam brány na jednu nohu a keď sa to trochu rozbilo, tak som mala aj ja problémy, najmä hore. A dole ma tiež párkrát zaseklo, ale snažila som sa ísť aj v tom. \"
Dvadsaťtriročná slovenská hviezda Svetového pohára jednoznačne podčiarkla štatút suverénne najkonštantnejšej lyžiarky medzi najhustejšími bránkami, okrem pretekov SP ju od 26. novembra 2006 klasifikovali aj v 5 súťažiach Európskeho pohára i na MSR. Z týchto 6 prípadov Veronika dokonca 4-krát vyhrala a dva razy skončila druhá. Spolu s SP a 13. miestom na MS unikátna bilancia, ktorou sa nemôže pochváliť ani jedna z 30 FIS-ovo najlepšie renkingovaných pretekárok.

Slalom žien - Ofterschwang (Nem. ) - 1. +2. kolo - konečné výsledky:
1. Marlies Schildová (Rak. ) 1:40,85 min
2. Therese Borssenová (Švéd. ) +0,42
3. Nicole Hospová (Rak. ) +0,51
4. Veronika Zuzulová +0,54 (49,25 + 52,14)
5. Tanja Poutiainenová (Fín. ) +0,60
6. Chiara Costazzová (Tal. ) +0,69
7. Šárka Záhrobská (ČR) +0,69
8. Maria Rieschová (Nem. ) +1,03
9. Sandra Giniová (Švajč. ) a Monika Bergmannová (Nem. ) +1,14.

Hodnotenie SP v slalome (po 7 z 10 pretekov):
1. Nicole Hospová (Rak. ) 465 bodov
2. Marlies Schildová (Rak. ) 460
3. Veronika Zuzulová (SR) 361
4. Tanja Poutiainenová (Fín. ) 352
5. Šárka Záhrobská (ČR) 292
6. Therese Borssenová (Švéd. ) 274
7. Chiara Costazzová (Tal. ) 265
8. Maria Rieschová (Nem. ) 249
9. Kathrin Zettelová (Rak. ) 142
10. Ana Jelušičová (Chorv. ) 135.

Celkové poradie vo SP (po 23 pretekoch):
1. Nicole Hospová (Rak. ) 899 bodov
2. Lindsey Vonnová (USA) 773
3. Marlies Schildová 751
4. Maria Rieschová (Nem. ) 745
5. Julia Mancusová (USA) 703
6. Elisabeth Görglová (Rak. ) 651
7. Denise Karbonová (Tal. ) 619
8. Anja Pärsonová (Švéd. ) 616
9. Tanja Poutiainenová (Fín. ) 604
10. Renate Götschlová (Rak. ) 411
...
15. Veronika Zuzulová (SR) 371.
 

Vyberte región